Вести

Првонаграђени рад на литерарном конкурсу ,,Светосавље“ (старији разреди)

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Нема светлости без Сунца, ни човека без љубави
 
Ученик: ФИЛИП ФОНЧЕВ, VIII5
Наставник: СВЕТЛАНА ПАНТЕЛИЋ
 
Љубав је почетак и крај свега. Живот сваког бића зачет је од љубави, рађамо се и растемо уз љубав.
 
Осећам неизрециво спокојство што живим у срећној породици окружен љубављу родитеља и сестре. У мени лебди хиљаде жеља, али се некада питам желим ли превише? Хтео бих свет у коме влада љубав. Планета је тако велика и лепа, али нисам у стању да је сагледам целу. Посматрам високе планине, широка поља, реке... Над нама је плаво небо са кога нас обасјава сунце, а ноћу светли месец и безброј звезда. Волео бих да људи буду тако савршени, као природа. Мржња и тама нас не могу водити исправним путем. Љубав и светлост су једини прави компас. Када је љубав међу нама, зло губи своју територију. Морамо волети све око себе, потиснути зло и одлучити се за љубав. Пририда звери мора бити у позадини нашег бића. Нико не може живети и волети уместо нас, морамо се сами уздићи и показати колико вредимо. А да би другима помогли, да би их водили путем светлости, морамо их познавати и волети. Човек мора да буде добар, да шири љубав. Не треба да му буде циљ да постане познат. Познат може бити и онај који нема квалитете. Постати признат је много више. Један од ретких који је у томе успео био је Свети Сава. Подсећао нас је да смо успели само ако надживимо себе.Траг који остаје иза нас, живи дуже од нас самих. Водила га је божанска светлост, светлост љубави, светлост доброте, ума и светлост живота. Свако биће можемо видети само уколико је осветљено. Ако је светлост мала, тада то биће назиремо. Ако је светлост јача,распознајемо га. Ако је светлост најјача,видимо јасно сваку црту лица,очи и све што поседује. Свети Сава нас је учио да је тако и при божанској светлости. Разлика је само што ова светлост не даје сваком бићу исто. Вера је светлост, али мала. Нада је такође светлост,али није потпуна. Савршена светлост је љубав. Љубав попут Сунца обасјава биће и омогућава му да свет види другачије. Без светлости љубави човек не може волети, разумети, опростити. Ситне телесне грађе, али огромног срца, Свети Сава је умео да саслуша, саветује, измири завађену браћу... Показао нам је да добротом олакшавамо себи, али и људима око себе. Љубав,спокој и лепа реч су синоними за нашег просветитеља. Савремена техника се све брже развија. Сваки изум брзо буде превазиђен. Љубав је ремек дело које је непревазиђено. Својим примером нам је показао да је очување мира права уметност, али да једино ко уме да воли веру ,живот и људе личи на стену која стабилно стоји. Пламен душе нашег светитеља није могао да изгори, већ је наставио да осветљава пут којим ретки иду.
 
Љубав је светлост живота,дар Божји. Највећу љубав нашем народу у аманет оставио је Свети Сава. Својим ореолом обасјава пут српском народу. Уздигао се до небеских висина како би нас као звезда грејао и слао нам поруку да „нема светлости без Сунца,ни човека без љубави“.

 

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search