Вести

Првонаграђени рад на литерарном конкурсу ,,Светосавље“ (млађи разреди)

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Свети Сава - ћирилицом пише
 
Ученик: НАЂА КУШИЋ, III3
Учитељ: САЊА МИЋИЋ
 
Вера је врло важан део људског живота и она обликује наше животе, погледе на свет, као и међуљудске односе. Постоје народи који су више, и они који су мање духовни. Истина је да ниједан народ не може изградити свој национални и културни идентитет без религије и духовности.
 
Многи народи би пожелели да имају духовног оца и узор као што је Свети Сава. Наша православна вера и Христова учења о истини и љубави су добили још већи значај појавом Светог Саве, који је показао да су Срби спремни да следе хришћанске вредности. Показао нам је да материјално богатство ништа не значи. Као племићки син, одрекао се лагодног живота и великог материјалног богатства и постао монах. Растко Немањић, који је касније добио име Сава, доказ је да се духовна глад не може заситити материјалним вредностима. Он је својом личношћу и љубављу помирио своју посвађану браћу, Стефана и Вукана. То нам показује да човек који је духован, миран, стрпљив и сталожен може помирити људе који су се посвађали вођени страшћу и вратити их на прави пут. Поред тога, Сава је отварао прве школе, болнице и веома утицао на описмењавање српског народа. Утицао је и на свог оца, Стефана Немању, који се касније, такође, замонашио. Заједно су саградили манастир Хиландар и оставили српски траг духовности на грчкој Светој гори. Вера и наслеђе Светог Саве нас држе да опстанемо.
 
Светосавље нас опомиње и обавезује да треба да будемо бољи људи и да се вратимо Господу Богу, који нам је велика утеха у тужним и тешким временима. Драго ми је јер наш народ има такву величанствену личност, као што је Свети Сава, који је писао ћирилицом, и који нас обавезује да не посустанемо пред католичким утицајем и да сачувамо свој духовни и национални идентитет.

 

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search