Вести

''ОСОБА КОЈОЈ СЕ ДИВИМ'', ЛЕНА БОЈОВИЋ III/1

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
,,Из ђачког пера настају нови светови" -
Најуспешнија литерарна остварења у овој школској години.
 
ОСОБА КОЈОЈ СЕ ДИВИМ
 
У школи, једног дана ове године, учили смо о Михајлу Идворском Путину. Гледали смо преко рачунара његову родну кућу.
Рођен је 9. октобра 1854. године у Идвору. Отац му се звао Константин, а мајка Олимпијада, познатија као мати Пијада. Он је господар електричних изума и почасни конзул Србије у Америци. Свој живот је описао у књизи „Са пашњака до учењака“. За њу је 1924. године добио Пулицерову награду, престижну америчку награду.
Његова мајка није знала да чита и пише, али је добро познавала Библију и живот Светог Саве. Рекла му је реченицу коју је памтио целог свог живота. У Америку је стигао са само пет центи у џепу. Није знао ни реч енглеског језика. Радио је тешке послове да би се школовао и учио језик.
Након пет година великог труда положио је пријемни испит за факултет. Четрдесет година је био цењени предавач на Универзитету Колумбија у Њујорку. Упоредо са тим је развијао научну каријеру. Помагао је сиромашним студентима у Србији. Свом презимену је додао презиме Идворски и никада није заборавио одакле је. Умро је 12. марта 1935. године. у Њујорку.
Особа којој се дивим је Михајло Идворски Путин.
 
ЛЕНА БОЈОВИЋ III/1
Наставник: РАДИНКА БОГДАНОВИЋ

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search