Вести

''МОЈЕ ДОБРО У ВРЕМЕНУ ЗЛОМ'', АНДРИЈА ПЕТРОВИЋ VII/2

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
,,Из ђачког пера настају нови светови" -
Најуспешнија литерарна остварења у овој школској години.
 
МОЈЕ ДОБРО У ВРЕМЕНУ ЗЛОМ
 
Ускоро ће пролеће, а мени се чини као да је читав свет стао већ одавно. Ништа се није променило.
Људи и даље пролазе преплашени с маскама на лицу. И даље не идем нормално у школу. Мрско ми је што опет видим гужву испред ковид амбуланте. Сав се најежим када туда прођем и плашим се да ћу видети некога кога знам, неког блиског. Не могу да не приметим забринутост и тугу на бројним лицима. Шта да радим...станем на трен, удахнем дубоко и после учења крећем у акцију, од продавнице до апотеке, носим све што треба баки, деки, комшилуку... Надам се да ће лекови које носим помоћи мојим драгим. Вреди борити се, па макар и овако. И бака и дека су се давно вакцинисали, па су се опет разболели! Не знам шта да мислим о тим ђавољим вакцинама, а да не помислим на оне који их нису ни дочекали.
Размишљам о свим оним људима којима је забрањено да раде због ковида, па шта ће они јадни, како ће се изборити? Шта ће њихова деца када они не могу да плате честито рачуне и да једу? Само кад помислим на њих не буним се, шта год мама или бака спреме, добро ми је. Кад год ме питају шта желим, кажем да имам све и заиста тако мислим. Какав је ово живот? Ма, ово је одавно само преживљавање! Какво ми је ово детињство? Не могу са својим друговима да гласно навијам, кријем се око трибина. Не смемо да идемо на екскурзије, нема прослава, нема рођенданских журки... Нема летњих путовања ни преласка границе. Нема више радовања због изгубљених часова, јер идемо на неку представу или да гледамо филм у Дому културе... Што би рекао мој комшија Будо: ,,Нема чега нема!” Све је у неком хаосу и лудилу, као ноћна мора из које бих се што пре пробудио!
Мене интересује ко ће да одговара за све ово? Кога ће позвати да одговара за овај злочин светских размера? Ко је крив за небројене уништене животе? Што се не удруже светске силе у хватању кривца за овај биолошки рат? Где су тајне службе, што се не договоре представници? Мада, довољно ми је да погледам ово наше расуло. Народ је болестан и очајан...
Нисмо моји другови и ја неке особе које се лако предају, доћи ће дан када ће опет бити свега, само ћемо ми бити зрелији и одговорнији, па ћемо све то употребити за боље и срећније сутра!
Зато, море, ђаци треба да загреју столицу и уче. А ти, Боже, помагај!
 
АНДРИЈА ПЕТРОВИЋ VII/2
Наставник: АНА РОГОВИЋ

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search