Вести

''ДАН КОЈИ ЈЕ ПРОМЕНИО СВЕ'', НАЂА РАДИВОЈЕВИЋ VII/2

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
,,Из ђачког пера настају нови светови" -
Најуспешнија литерарна остварења у овој школској години.
 
ДАН КОЈИ ЈЕ ПРОМЕНИО СВЕ
 
Аларм звони. Отварам очи. Преда мном пружа се слика хладног и беживотног јесењег обриса. Устајем из комфора топлог кревета и осећам страх. Страх од хладноће и беживотности.
После дугог и сањивог спремања узимам телефон и проверавам распоред часова и тежину дана. У тренутку највеће тешкоће зове ме Миа. Храбримо се. Знате, у животу је мало људи који желе да вас охрабре, помогну вам да схватите праве вредности, да осетите своје жеље и своје постојање. А само најхрабрији ће вам указивати на своје страхове. Да сте ово испричали Нађи од пре неколико месеци, рекла би вам да не филозофирате.
Идем у школу, посматрам неме јесење улице у нади да ће мокро јутро натерати пролазнике да нађу топлину једни у другима. Јављам им се са циљем да их охрабрим и утоплим док они брзо, попут воза поред станице, пролазе поред мене. Застанем и упитам се шта се то нама догодило, шта је то постало важније од малих, топлих задовољстава. Шта се догодило особама које су ме увек дочекивале свежим осмехом?
Приближивши се школи, затичем призор сличан чопору или роју. Сви су се слепо припојили једној групи и нико не комуницира међусобно. Хладни, унезверени погледи круже унаоколо. Погледам у небо и видим да једино облаци иду заједно. Лица која гледам већ седам година понашају се као странци. Постоје само две групе – девојчице и дечаци. Стојим замрзнуто и размишљам када смо ми постали затворени и пуни предрасуда. Када је постала срамота загрлити другарицу, пољубити друга? Свет је постао једно страшно и опасно место, без шале, без људскости и љубави. Почели смо једни друге да гледамо као конкуренцију, марионете из којих можемо да извучемо неку корист.
Након овог дана Нађа би вам рекла да је ово најопаснији вирус са којим смо се већ суочили, али победу над њим не слутим.
 
НАЂА РАДИВОЈЕВИЋ VII/2
Наставник: АНА РОГОВИЋ

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search