Вести

''СЛОБОДА ЈЕ СКУПА '', ЛУКА ПАВЛОВИЋ VII/1

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
,,Из ђачког пера настају нови светови" -
Најуспешнија литерарна остварења у овој школској години
 
СЛОБОДА ЈЕ СКУПА
 
Када би питали људе да ли су слободни и да ли се осећају слободно, већина би вам рекла да јесу и да се тако осећају. Ипак, људи данас све више губе сопствену слободу, а да тога нису свесни.
Слобода је право на сопствено мишљење, деловање и одабир, без притисака других људи. Они који немају слободу су робови. Данас их је мање него у старом веку. А опет, с друге стране, чини се да их можда има и више. Данас смо сви на неки начин робови. Као што знамо, технологија се невероватно развила у последње време. Окружени смо рачунарима, телефонима, таблетима и осталим модерним справама за комуникацију. Ово звучи изузетно лепо, али све лепе ствари имају и другу страну медаље, па тако и технологија. Она је изузетно оружје за поробљавање, ако не и најбоље. Нарочито за децу, јер она најлакше постају робови. Како? Па тако што се деци телефони и други уређаји купују од малих ногу. Ово није слобода. Зар нисмо већ зависни од игрица и друштвених мрежа? Тренутно су ови извори забаве највећи профитери. Преко друштвених мрежа се данас углавном склапају пријатељства, што је тек велики проблем. Деца се све мање играју са другарима уживо. Тачније, играју се, али у виртуелном свету. Остали млади, као и одрасли, такође подлежу овом модерном ропству. Поред технологије, ту су још моћ и богатство. Људи би дали све само да би постали моћнији и богатији. У тој слепој трци занемарују праве вредности, у првом реду слободу. Појединима није проблем да убију или заробе кога само да би дошли до свог циља.
За мене, слобода је одсуство сваке зависности. Док размишљам о свему овоме, осећам се слободно. Али, у мени ипак трепери трачак стрепње да ћу можда и ја, са свима осталима, кад-тад постати роб.
 
ЛУКА ПАВЛОВИЋ VII/1
Наставник: СВЕТЛАНА КУЧ

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search