Razvionica je pojednostavljen i odomaćen naziv za projekat čiji je zvanični naziv Podrška razvoju ljudskog kapitala i istraživanju - opšte obrazovanje i razvoj ljudskog kapitala.

Razvionica je projekat koji je osmišljen u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kako bi se doprinelo unapređivanju opšteobrazovnog segmenta preduniverzitetskog obrazovanja u našoj zemlji. Institucije Evrposke unije su pozitivno ocenile ovaj projekat i donele odluku da obavljanje aktivnosti predviđenih projektom finansiraju iz svojih pretpristupnih fondova. Projekti koji se finansiraju na ovaj način u javnosti su poznati kao IPA projekti. IPA projekti se ne odnose samo na obrazovanje, već i na druge oblasti u kojima je Srbiji potrebno poboljšanje i unapređivanje. U oblasti obrazovanja je do sada već izvedeno više IPA projekata.

Finansiranje projekata iz IPA fondova znači da su dobijena sredstva nepovratna, tj. da predstavljaju donaciju, a ne kredit koji opterećuje državni budžet.

Glavni korisnik rezultata projekta Razvionica, kao i drugih IPA projekata u oblasti obrazovanja je Ministarstvo prosvete. Zato ovo ministarstvo, zajedno sa odgovarajućim evrropskim partnerima, prati i nadzire sve aktivnosti koje se odvijaju u okviru projekta, što garantuje da se aktivnosti odvijaju u skladu sa ciljevima projekta, a  time i interesima države Srbije.

Predviđeno ukupno trajanje projekta je 36 meseci u periodu od jula 2012. do jula 2015.godine.

Sa početkom školske 2014-15.godine počinje i izvođenje planiranog Ogleda u okviru projekta Razvionica. 

AKTIVNOST

ROK

Priprema za učešće u obuci za primenu ONK

XI 2014

Sprovođenje obuke za primenu ONK

XII 2014- I 2015

Ogledna pimena ONK u nastavi

2.polugodište šk.2014-15

Samovrednovanje ogleda

III-VI 2015

Učešće u praćenju ogleda

III-VI 2015

Pružanje povratne informacije o ONK

III-VI 2015

 

Kako je već rečeno, glavni cilj projekta Razvionica je dalji razvoj obrazovanja. To se planira kroz jačanje tzv. „trougla znanja“ koji čini obrazovanje, istraživanje i inovacije. Sva ova tri aspekta mogu da doprinesu podizanju nivoa znanja i umenja, kako bi se unapredili ukupni efekti obrazovanja.

Projekat ima četiri glavne komponente. Te komponente treba da nam omoguće da:

  • učenje u našim školama bude zanimljivije, efikasnije i kvalitetnije;
  • unapredimo profesionalni razvoj naših nastavnika i razvoj njihovih đaka;
  • uspostavimo stalnu i uspešnu saradnju između istraživača, praktičara i kreatora obrazovnih politika i da obrazovnu politiku zasnivamo na valjanim pokazateljima i istraživačkim nalazima;
  • u dobro opremljenim školama - vežbaonicama širom Srbije budući nastavnici uče da primenjuju znanja koja stiču na ssvojim fakultetima.

Sve se u osnovi odnose na opšte obrazovanje koje uključuje: osnovno obrazovanje i vaspitanje, opšte srednje (gimnazijsko) obrazovanje i vaspitanje, kao i opšteobrazovni deo srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja. Poseban program obuke za nastavnike u svim školama uključenim u Ogled namenjen je jačanju kompetencija za upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija u nastavnom procesu usmerenom na ostvarivanje predmetnih ishoda, razvoj opštih i predmetnih kompetencija i dostizanje standarda postignuća.

 Postavši škola koja učestvuje u Ogledu, naša škola je jedna od onih u kojima će biti primenjeni svi glavni elemnti savremenog pristupa nastavi i učenju. Taj pristup uključuje usmeravanje nastave ka:

  • učenju u samoj školi; 
  • razvoju predmetnih kompetencija učenika;
  • ostvarivanju predmetnih ishoda;
  • postepenom standardu postignuća.

 Učešće u Ogledu omogućava kompletnom stručnom kadru škole da daljem razvoju obrazovnog programa doprinese i stručnim komentarima svih elemenata dokumenta Okvir nacionalnog kurikuluma. Škole koje učestvuju u Ogledu tako postaju jedan od ključnih učesnika u unapređivanju najvažnijih nacionalnih dokumenata u domenu obrazovnog programa.

Dodatne informacije možete pronaći na web sajtu razvionice:

http://www.razvionica.edu.rs/

Vremenska Prognoza

Kalendar

2019
april
MTWTFSS
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
06070809101112

Statistika

Posetioci
137
Članci
119
Broj pregleda članaka
421789