Вести

Богдан Ђoкић, VI / 3, освојио 2. место на конкурсу Музеја афричке уметности у Београду

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Ученик шестог разреда наше школе, БОГДАН ЂОКИЋ, освојио је 2. место на конкурсу Музеја афричке уметности у Београду - АртФРИKА креативни конкурс МАУ.

Потражите афрички континент или музеј у сопственој свакодневици био је позив МАУ ученицима основних и средњих школа у тренутку живота под посебним мерама предострожности, током августа 2020. године. Будите креативни, будите арт-фрикови у потрази за разноликим сликама Африке и / или музеја које очито не изостају ни из свакидашњег говора, још један је путоказ конкурса АртФРИKА на који је пристигло преко 160 радова из читаве земље и региона.

Ученици се нису либили да своју потрагу претворе у песму, причу, писмо, стрип, цртеж или видео-клип. Пустили су машти на вољу и поделили своје радове како би поручили шта мисле о томе шта данас значи музеј, а шта Африка. Kаква се то Африка крије у МАУ, а каква израња из филмова, књига, разгледница, прича? Где се оне сусрећу, а које су им разлике? Исто тако, шта је заједничко нашем музеју и вашим личним музејима?


Kолико смо у музеју слободни и отворени, и морамо ли своју слободу спаковати под стаклену витрину? Ученици су своје радове достављали као прави музеалци – брижљиво упаковане, заштићене, печатиране знаком ломљиво, с пажњом усмереном на сваки детаљ безбедног путовања тих личних експоната. А о постављеним питањима открили су нам много тога; да музеј свако може да има, и да се, што је још важније, тим личним музејима препуним вредних успомена врло вешто управља; да је афрички континент неизбежан мотив оне снолике маште, оног идеализованог света о коме се већ дуго и активно сања; да мислити о Африци значи мислити о томе ко сам ја, где се налазим и шта то беше знам, а шта сањам о том далеком континенту? Најзад, да њихова безгранична креативност у широком спектру техника и форми брише границу између сазнања и снова, стапајући их у једно – оно што се не зна сања се, а оно што је већ одсањано тежи да постане јасно, познато. Потврђујући да одиста јесу арт-фрикови којима није страна ни употреба разноликих материјала и техника на једном месту, који обличје континента проналазе у шишаркама, а маске с лакоћом претварају у надреалне асамблаже учесници су тим МАУ ставили пред тежак избор како фаворита, тако и изложених радова. Храбро преузимајући реч предавача о афричком континенту, а кроз стих, драмски текст или стрип представљајући своје виђење музеја - те загонетне институције - понудили су новогенерацијску слику музеја, ону која искрено поштује, али и критикује чувара прошлих времена.

Хвала професору разредне наставе МИРЈАНИ ПАРЕЗАНОВИЋ на помоћи и достављеним подацима који су везани за ову вест.

Честитамо Богдану на постигнутом успеху! Браво!

 

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search