Školska biblioteka


Biblioteka

Kadar i radno vreme

Poslove u biblioteci obavljaju sedam radnika sa određenim procentom radnog vremena. Rad je organizovan svakodnevno od 8.00 do 14.00 časova.

01

Uslovi rada

Prostor i oprema-Školska biblioteka i ove godine funkcioniše u istom prostoru kao i ranije. Poseduje izdvojeni deo za bibliotekare, prostor za smeštaj knjiga i čitaonicu ( koja se i ove godine nalazi u prostoru za smeštaj knjiga, jer se prostor, koji je ranije služio kao čitaonica, i dalje se koristi kao učionica za mlađe razrede).

Biblioteka poseduje dva računara.

02

Fond biblioteke

Osnovni ogranak školske biblioteke ove godine broji 20555 knjiga. Odlukom Školskog odbora od 17.02.2010.godine pri školskoj biblioteci zasnovao se odeljak Spomen-biblioteka „Veljko Ćurčić“. Odeljak je formiran po želji porodice Ćurčić iz Ivanjice, Anice i Miroljuba, koji su veliki darodavci biblioteke. Ovaj poklon knjiga sadrži raznovrsnu dečiju literaturu, van obaveznog školskog programa i ima za svrhu da obogati knjižni fond školske biblioteke i trajno sačuva uspomenu na našeg učenika Veljka Ćurčića.

03

Vaspitno-obrazovna delatnost

Od 01.09.2012. biblioteka vrši iznajmljivanje knjiga učenicima i nastavnom osoblju. Omogućuje realizaciju plana i programa iz srpskog jezika i drugih nastavnih predmeta u skladu sa svojim mogućnostima. Omogućen je rad sa literaturom koja se ne iznosi iz biblioteke. Dnevna poseta biblioteke kreće se između 60 i 80 individualnih poseta .

Rad biblioteke organizovan  je u skladu sa bibliotekarskim propisima. Vodi se sva obavezna dokumentacija, s tim što se, pored opšte inventarne knjige, vodi i posebna inventarna knjiga za Spomen biblioteku „ Veljko Ćurčić“.

U biblioteci se održava bibliotečka i kulturno zabavna sekcija.

Opširnije o biblioteci

Sa osnivanjem škole počinje sa radom i njena školska biblioteka. U prvo vreme sa malim brojem knjiga, pa se vremenom taj broj uvećavao. Danas knjižni fond koji je uvećan najčešće kupovinom i poklonom u knjigama iznosi 20237. Fond ove biblioteke se deli na učenički i nastavnički i sređen je prema UDK, a đačka lektira je razvrstana po razredima. Većinu publikacija čini školska lektira. Pored nje tu je i dečja književnost, enciklopedije iz svih oblasti znanja, rečnici, bogat fond literature za nastavnike, koji obuhvata dela iz pedagogije, psihologije, didaktike, metodike nastave za sve predmete itd.

           Školska biblioteka je smeštena na prostoru od 90 metara kvadratnih u kojoj se nalazi deo za smeštaj knjižnog fonda, tri radna stola i odvojen deo za bibliotekare sa zasebnim radnim stolom i jednim računarom. U sklopu biblioteke nalazi se čitaonica sa 80 čitalačkih mesta i jednim računarom.

          Odlukom školskog odbora od 17.2.2010. godine, pri školskoj biblioteci osniva se odeljak Spomen-biblioteka ,,Veljko Ćurčić“. Odeljak je formiran po želji porodice Ćurčić koji su veliki darodavci biblioteke. Fond sadrži raznovrsnu dečju literaturu i iznosi 1217 knjiga. Ima za svrhu da obogati knjižni fond školske biblioteke i trajno sačuva uspomenu na našeg učenika. Knjige su deo vlasništva škole i deo ukupnog knjižnog fonda školske biblioteke. U biblioteci se vodi knjiga inventara za monografske publikacije sedma po redu i posebna knjiga inventara za Spomen biblioteku.

          U biblioteci rade tri radnika sa određenim procentom: Danijela Veličković, Milica Mihaljinac i Milica Stefanović. Biblioteka je otvorena svakog radnog dana od 08 do 14 časova. Svi učenici, nastavnici, pomoćni radnici su članovi biblioteke.

        Pri školskoj biblioteci postoji bibliotečka sekcija čiji članovi učestvuju u radu biblioteke, kao i u raznim kulturno umetničkim manifestacijama (organizovanje književnih večeri, izložbi, priredbi povodom Dana škole, Novogodišnjeg programa i itd).

        Svakog radnog dana posle redovnih časova, učenici članovi sekcije dolazili su u biblioteku gde su pravili: novogodišnji nakit, ukrase, svećnjake i ikebane od suvog cveća i drugih plodova iz prirode kao što su: šišarke, lešnik, žir, orasi, pasulj itd. Cilj ove aktivnosti je razvijanje kreativnosti kod učenika, stvaranje i negovanje radnih navika, podsticanje saradnje, kolektivnog duha, razvijanje smisla za lepo i skladno.

       Poslednjeg radnog dana prvog polugodišta 28.12.2012. godine, održan je Novogodišnji vašar. Na vašaru su učenici bibliotečke sekcije prodavali svoje napravljene proizvode koje su kupovali đaci, nastavnici i roditelji. Svi primerci su prodati, a prikupljeni novac  od akcije namenjen je za kupovinu novih knjiga za biblioteku. Sveukupni događaj bio je veoma zanimljiv za učenike, koji su pokazali izuzetno interesovanje, angažovanje i želju da i naredne godine organizuju istu akciju kao i neki drugi vid zajedničke kreativnosti. Sa mnogo ponosa mnogi su se ponašali kao pravi prodavci, bilo je tu smeha, igre i šale.

       Ove godine biblioteka naše škole je sprovela izbor najboljih čitalaca kroz akciju kojoj je dala naziv "Naj čitaoci". Moto ovog nagradnog izbora je bio sledeći: "Ponos i slava biblioteke nije u tome koliko ima knjiga, već u broju čitalaca koji iste sa zadovoljstvom iz nje iznose i čitaju".

      Na osnovu brižljivog praćenja i godišnje analize posećenosti biblioteke, bibliotekari škole su doneli odluku da za najvernije čitaoce ove godine proglase Anđelu Stevanić, učenicu 4/4 razreda, i Aca Jekića, učenika 5/6 razreda. Učenici su nagrađeni knjigom.

O školi

Škola ,,Milinko Kušić“ nastavlja tradiciju osnovne škole iz Ivanjice, otvorene 1834. godine i osnovne škole Šume, otvorene 1927. godine. Rešenjem iz 1955. godine ove dve škole spojene su u jednu školu u osmogodišnjem trajanju.Ubrzo zatim ova škola dobija današnje ime, odnosno ime narodnog heroja Milinka Kušića.

Poslednje vesti

Radno vreme

Ponedeljak - petak: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana. Designed By Media Shop

Search