ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА

У ОШ „Милинко Кушић“ у Ивањици, 06. 03. 2024, Стручно веће наставника информатике и рачунарства и технике и технологије, заједно са ученицима, обележило је Дан безбедног интернета.

У организацији часа посвећеног овом дану, учествовао је веома велики број ученика старијих разреда наше школе.

Чланови Стручног већа који су пратили ученике у току рада су: Милоратка Симеуновић, Владимир Мићић, Зорица Јовићевић, Радица Радишић, Наташа Лаковић и Данијела Грујовић.

Међународни дан безбедног интернета обележава се широм света. Србија је на овом пољу активна од 2009. године са пројектом „Кликни безбедно“.

Циљ обележавања је да се укаже на значај безбедног коришћења глобалне мреже, али и на улоге и одговорност коју сви имамо како би утицали на стварање бољег интернет окружења за децу. Стручњаци истичу да се многе опасности, односи и емоције из реалног света и школе преносе на друштвене мреже.

Деца улазе у други свет, нестваран и нереалан, ствара се зависност од компјутера, игрица, онлајн игрица, и на крају од друштвених мрежа.

Интернет има многе предности, али и опасности са којима ученици да буду упознати да би се адекватно заштитили. Наша школа је реализовала активности активности помоћу којих је желела да помогне својим ученицима да науче како безбедно да користе интернет.

Ученици су организовали предавање уз помоћ презентација и паноа на тему безбедног коришћења интернета. Учествовали су ученици петог, шестог, седмог и осмог разреда наше школе. Предавање је одржано у кабинету технике и технологије, у време трећег часа.

Реализатори предавања указали су на предности интернета, али пре свега, на ризике и опасности које носи његово небезбедно коришћење. Ученици су упознати са начинима заштите, не само своје личне, већ и заштите својих рачунара. Ученици су били заинтересовани за дискусију, а неки су изнели своја лична искуства. Такође, колеге су са присутнима поделиле своје ставове, мишљења и искуства што је све допринело да ученици озбиљно схвате значај безбедног коришћења глобалне мреже. Такође, изложени су радови ученика– панои, који су едукативног карактера и који показује на које начине се најбоље можемо заштити на интернету.

Реализоване активности:

1. Приказ паноа ,,Безбедност на интернету”.

2. Приказ презентација „Безбедност на интернету“ и „Дигитално насиље“ .

Паное „Безбедност на интернету“ израдили су следећи ученици: Дуња Мињовић, Јасмина Савићеевић и Јелена Лазаревић – V/1, Нађа Луковић, Тина Петковић и Маја Недељковић – VI/2, Дуња Палибрк – VI/1, Јефимија Свичевић и Лена Радоњић – VI/4, Ксенија Саковић и Јована Кривокућа – VI/

1. Презентације су урадили следећи ученици: Марко Стаменић – V/1, Андрија Шекарић – V/2, Вања Петровић – V/3, Наталија Радовановић – V/3, Андреа Велисављевић – V/3, Дуња Ђокић – V/3, Теодора Бујошевић – V/4, Николета Даниловић- V/4, Исидора Марић – V/5, Лена Танкосић – V/5, Нина Ниџовић – V/5, Софија Ђорђевић – V/5, Вук Поповић – VI/1, Лазар Перуничић – VI/1, Огњен Стаменић – VI/1, Виктор Шулубурић –VI/2, Дарија Филиповић – VI/2, Ива Маџаревић – VI/2, Тина Петковић – VI/2, Маја Недељковић – VI/2, Јана Совић – VI/3, Анђела Самарџић – VI/3, Николина Кушић – VI/3, Стефан Петковић – VI/3, Ива Милошевић – VIII/3, Милица Оцокољић – VIII/3.

Ученички радови постављени су на платформу https://sr.padlet.com/radicastamenic/padlet-rxp33dnab2f0260b

Руководилац Стручног већа информатике и рачунарства и технике и технологије, Данијела Грујовић