Вести

Трећенаграђени рад на литерарном конкурсу ,,Светосавље“ (старији разреди)

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Хиландарска се чују звона
 
Ученик: БОГДАН ЂОКИЋ, VI/3
Наставник: СВЕТЛАНА КУЧ
 
Када се огласе црквена звона, већина људи ће се по навици прекрстити јер су тако научени. После пар секунди имаће осећај као да се ништа није десило, наставиће неометано да обављају дневне обавезе мислима лутајући около. Може човек да буде унутар цркве, али његове мисли не морају. То је свакодневница обичног народа.
 
Ипак, кад је неко целим својим бићем посвећен вери, попут монаха, њихове мисли такође путују, али не ка пролазним стварима, већ пут Свете Горе, до Хиландара. Манастирска звона звоне стављајући их у искушење да оставе све земаљско што имају и придруже се Богу. Хиландарска звона позивају и народ на молитву. Сваки Србин, иако у туђини, имаће осећај као да је дошао кући након много година. Зашто? Зато што је то задужбина Светог Саве и Симеона, и сваки камен, који је тамо зазидан, благосиљан је од њих двојице. Они су то с разлогом урадили, да бисмо ми, њихови потомци, имали уточиште мира и место где ћемо им се обратити кад смо у недаћама. Да би то најгласније и најлепшег звука звоно било увек уз наш народ! Да би и они који не верују у православље клекли пред лепотом и топлином коју су видели и чули. И најважније, да би се тај исти народ увек подсећао на своје православне корене, чак и онда када му је најтеже, када је намучен због неке неправде или губитка.Тада ће се звона огласити да нам дају снагу и наду да ће зло отићи. Хиландарска звона звоне далеко од Србије громко оглашавајући српство и православље. А и сва друга звона, чеда хиландарских, исто то чине.
 
Зато, када се огласе црквена звона у вашем граду, прекрстите се и будите поносни јер смо сви ми Савини наследници. Јер, не живимо у времену када је наша вера потчињена у земљи у којој живимо. Пут слободе којим данас корачамо први је започео Свети Сава. И само две ствари повезују небеско са земаљском Србијом – Светосавље и Хиландар.

 

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search