Вести

Трећенаграђени рад на литерарном конкурсу ,,Светосавље“ (млађи разреди)

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
СВЕТИ САВА - ШКОЛСКА СЛАВА
 
Ученик: ЈАНА КАПЛАНОВИЋ, III/2
Наставник: МИРЈАНА ЗЛАТИЋ
 
Школска слава, Свети Сава, сваке године обележава се двадест седмог јануара. На тај дан се спрема приредба у Савину част и све је у свечаном тону.
Као трећи син Стефана Немање прво му је било име Растко Немањић.Када је имао седамнаест година,побегао је на Свету гору у манастир Свети Пантелејмон. Од тада се зове Свети Сава. Са својим оцем основао је манастир Хиландар. Волео је да иде у цркву, дружио се са монасима и слушао њихове приче. Много је читао и писао. Учитељ, просветитељ Сава , обилазио је многа места , несебично дарујући своје знање неуким људима. Скромно обучен са штапом и торбом у руци , чисте душе, великог срца и мудре главе, пролазећи кроз различите крајеве, оставио је блистав траг. Неук човек је лонцем износио мрак из куће док Сава није показао да направи прозор. Своју мудрост је показао у ортаклуку са ђаволом, бавећи се баштованлуком, где ракију, ђавољу работу благослови, прекрсти се и ђаво побеже. Нерадним је саветовао да поране, да омркну. Монах Сава је благословио малу децу, а родитељима саветовао да их науче да раде, да штеде, да не лажу, да не краду, да слушају, да поштују старије, да добро чувају своје здравље. И тако идући од места до места оставио је иза сваког пута обележје и многа исцелитељска места.
Да бисмо се бар делић одужили нашем драгом учитељу Сави, на Врачару, где су спаљене његове мошти, саграђен је велелепни храм а дан његове смрти двадесет седми јануар слави се као школска слава.

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search