Вести

''ОДНОС ЧОВЕКА И ЖИВОТИЊА У ОБРАЂЕНИМ КЊИЖЕВНИМ ДЕЛИМА'', ДАЈАНА ДРАГИЋЕВИЋ VI/5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
,,Из ђачког пера настају нови светови" -
Најуспешнија литерарна остварења у овој школској години.
 
ОДНОС ЧОВЕКА И ЖИВОТИЊА У ОБРАЂЕНИМ КЊИЖЕВНИМ ДЕЛИМА
 
Као и у сваком односу, однос човека према животињама може бити различит. Неки људи се односе немилосрдно и безосећајно, повређују их. Ипак, постоје и људи који воле своје животиње и брину о њима, али, нажалост, таквих људи је мало.
У песми „Песма о керуши“ представљен је човек који повређује своју кују тако што узима њену штенад и баца их у воду. Није га занимало да ли ће је повредити. Био је себичан, суров и без милости, не питајући се како ће се керуша осећати након његовог страшног чина. Она је за њим трчала, завијала као да је плакала и молила, а од месеца јој се чинило да види своје жуто штене.
Сасвим супротно, у приповеци „Јаблан“ Петра Кочића дечак Лујо волео је бика Јаблана највише на свету. Пазио га је као очи у глави, два пута га на недељу солио, чак је и ужину делио са њим. Тепао ми је док је ручао, а за друге бикове није хтео ни да чује. Поносио се тиме што је његов „бак“ најјачи у околини. Док се Јаблан борио са царским биком, Лујо се плашио, али је ипак веровао у Јабланову победу.
У роману „Орлови рано лете“ дечак Николица добио је надимак Николица с приколицом, јер је његова Жуја свугде ишла са њим, чак и у школу. Били су нераздвојни и верни пријатељи. Када је нови наставник забранио да пас долази у школу, више ни Николица није долазио. Према Жуји се односио брижно и племенито, као што су то чинили бака и дека према гуски Алфонсини у роману „Мој дека је био трешња“. Сматрали су је паметном и цивилизованом.
Ако човек воли свог љубимца, и љубимац ће њега. Треба да будемо добри према животињама, јер онако како се односимо према њима, такви смо и као људи.
 
ДАЈАНА ДРАГИЋЕВИЋ VI/5
Наставник: АНА РОГОВИЋ

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search