Вести

СВЕТСКИ ДАН ВОДА ОБЕЛЕЖЕН У НАШОЈ ШКОЛИ

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта. Тај дан усвојен је резолуцијом Уједињених нација у децембру 1992. године. Већ од 1993. овај дан је почео да се обележава и временом значај овог дана је почео да расте.
Одржавањем тематског часа, наша школа прикључила се и на скроман начин обележила овај дан. Причајући о води желели смо да научимо нешто више o овој важној супстанци, да се подсетимо на важност чувања и заштите наших вода aли и да подсетимо да је у многим земљама недостатак воде за пиће велики проблем. Вода је извор живота. Живот је настао у води и постоји захваљујући води. Зато и желимо да све оно што смо научили о води прикажемо заједничким активностима повезујући више предмета и укључујући већи број ученика у реализацију активности.
 
Циљ часа: Повезивање и примена стечених знања о води кроз припреме паноа, презентација и експериментални рад.
 
Међупредметно повезивање: физика, хемија, биологија, математика, енглески језик и француски језик.
 
Кроз час су нас водиле ученице Сара Милићевић (VIII/1) и Бојана Стојковић (VIII/1) уз помоћ своје наставнице хемије - МИРЈАНЕ ОЦОКОЉИЋ.
Шта је по хемијском саставу вода испричала нам је Владана Марић (VIII/3) a свој приказ формирања хемијске везе у молекулу вода представила нам је Теодора Милићевић (VII/3).
 
Да ли сте чули за реч аномалија? Аномалија означава нешто што није уобичајено. О аномалији воде причале су нам ученице Маја Лукић (VIII/5) и Ирена Пантовић (VIII/5).
 
О важности воде пуно говори чињеница да без воде можемо преживети 2 до максимално 4 дана. Унос течности у наш организам неопходан је за нормално функционисање бубрега, срца и кардиоваскуларног система.
Требало би свакодневно да уносимо онолико течности колико смо свој потрошили. Сматра се да би наш дневни минимални унос течности требало да буде 1,5 до 2 литра.
О значају воде за живи свет причала нам је ученица 6. разреда Јелена Вуловић.
Послушали смо и песму о води на француском језику након чега су нас ученице Ксенија Калушевић (VIII/1) и Сара Савић, (VIII/1), уз помоћ своје наставнице француског језика СНЕЖАНЕ ПАУНОВИЋ, упознале са речима песме и на тај начин обогатиле наш речник новим речима из француског језика.
Да ли наши ученици знају колико је важно уносити воду и колико чаша воде пију дневно? Одговор на ово питање дали су нам ученици 6. разреда Емилија Јованчевић, Андреј Јакић и Богдан Ђокић који су спровели су анкету и обрадили резултате анкете. Они су дошли до закључка да ученици наше школе не уносе довољну количину воде и да би требало радити на подизању свести о важности уношења потребне количине воде.
Надамо се да ће овај час бити корак ка испуњењу тог задатка.
Кратак видео о кружењу воде на енглеском језику обогатио је наш речник појмовима попут испаравање, кондензација, таложење на енглеском језику а колико смо научили на лицу места проверилу су Андрија Бојовић (VIII/3) и Владана Марић (VIII/3), уз помоћ своје наставнице енглеског језика АНЕ МИЛОЊИЋ припремивши квиз о води на енглеском језику.
Занимљив Експеримент који приказује како вода може запалити ватру реализовале су Дуња Бабић и Марија Коматина, ученице 8. разреда које су овом приликом објасниле како то вода може иницирати реакцију разлагања амонијум- нитрата.
 
Бенџамин Френклин је рекао: „Кад извор пресуши, тек онда знамо вредност воде.“
 
Не дозволимо да наши извори пресуше и чувајмо наше воде!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

О школи

Основна школа ''Милинко Kушић'' наставља традицију основне школе из Ивањице, отворене 1834. године и основне школе Шуме, отворене 1927. године. Решењем из 1955. године ове две школе спојене су у једну школу у осмогодишњем трајању. Убрзо затим ова школа добија данашње име, односно име народног хероја Милинка Kушића.

Радно време

Понедељак - петак: 07:00 - 15:00

© 2019 OŠ Milinko Kušić. Sva prava zadržana.

Search